”Oljiga” kaffebönorna och vad det innebär
Nyrostade kaffebönor är nog en av de mest godaste som finns, vare sig man gillar milda- eller mörkrostade profiler.
Mörkrostade kaffebönor tenderar att vara lite oljiga på ytan och vi ska förklara lite för er varför ni kanske ser det om ni rostar själva eller om ni upptäckter det någon gång från vårt rosteri. Det är ingen fara med oljiga bönor då det inte ska vara avgörande för kaffekoppens underbara smak!
Kaffebönor innehåller feta fetter eller fettliknande lipider, främst steroler, tokoferoler och triacylglyceroler. Dessa lipider kan utgöra omkring 15 % av bönans sammansättning. Det mesta av denna feta ”kaffeoljan” lagras inuti själva bönan, där det kommer att användas som näringsämnen för den unga plantan när den gror. Gröna kaffebönor är varken feta eller oljiga, det är först under rostningen där dessa fetter börjar dyka upp.
Rostning av bönor påverkar cellulosa som är bönors grundstruktur. Inuti denna cellulosa finns alla aromatiska föreningar, alkaloider och såklart oljorna som utgör det underbara kaffet. När cellulosan värms upp i en rostare börjar den brytas ner och bli mer porös, vilket gör att olja kan börja sila igenom. Ju mörkare rostningen är, desto porösare är cellulosan, och då kommer det att finnas fler oljepartiklar på ytan av kaffebönan.