Hur länge håller sig kaffet?
Det finns några saker att tänkta på när man brygger en kopp kaffe som man helst vill undvika. Man vill inte brygga en kopp bara för att sedan känna att den är helt avslagen. Den smakar antagligen inte dåligt men aromerna är inte där. Du blir kvar med en hel kopp som du inte njuter av.
Hur länge håller sig kaffet i en förseglad påse?
Hållbarheten för förseglat kaffe beror på flera faktorer, inklusive bönorna eller malningsformen, kvaliteten på kaffet och naturligtvis hållbarheten.
Färskrostade kaffebönor bör ha en hållbarhet på cirka fyra månader. Efter denna tid så känner man en effekt på smaken. Var medveten om att smaken av kaffebönorna urartas redan efter två veckor. Ju tidigare du konsumerar bönorna, desto bättre. Du kommer ju självklart fortfarande kunna använda kaffebönorna i upp till 5 månader efter hållbarhetstiden om den förseglas.
Malet kaffe, å andra sidan, tappar sin smak mycket snabbare. Så fort efter man malt kaffebönorna så börjar oxidationen. Räkna med att ditt malda kaffe inte håller mer än 2-3 månader utöver sin hållbarhet, även när den är förseglad.
Om du har öppnat en påse rostade kaffebönor, förvara dem lufttät! Ju mindre luft som kommer åt bönorna, desto längre håller smaken. Nedan hittar ni en tabell som underlättar hållbarhetstider.
Förvaringsmetod | Kaffe, bönor | Kaffe, malet |
Oöppnad, förseglad | 5 månader | 2-3 månader |
Öppnad | 4 månader | 2-3 månader |